O dětech a mateřství

Laktačnímu poradenství se věnuju už léta a stále mi vrtá hlavou, co vede miminko k tomu, že se odmítá přisát a kojit. No není to divné?

Dnes už snad většina maminek ví, že dítěti do půl roku stačí pouze mateřské mléko a nic jiného k jídlu ani pití nepotřebuje. Za normálních okolností to zní jednoduše. Ale co když přijdou vedra? Najednou všichni potřebujeme víc vody. A co teprve takové malé miminko!

Problémy s retencí mléka zažije někdy snad každá druhá maminka. Ucpání mlékovodu tedy není nijak neobvyklý problém a taky není až tak závažný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Potíž je v tom, že ho nejen laici (bohužel i lékaři) zaměňují za zánět prsu - mastitidu.

Všechna miminka ublinkávají. Je to normální a neznamená to žádný problém, pokud miminko ublinkne jen malé množství mléka, kterého má v žaludku nadbytek, a pokud je potom spokojené a klidné.

Když uvažujeme nad tím, do jakého věku děti kojit, rozlišujeme dvě okolnosti. První je plné kojení. Dítě plně kojené nedostává žádné jiné potraviny (ani jednu lžičku) s výjimkou léků. Pak následuje období kojení s příkrmy. V té době dítě dostává kromě kojení také další stravu.

V předporodním kurzu se mě nastávající maminky pravidelně ptají, jak mají oblékat děti v mrazu. Všechny se bojí nachlazení miminka. Někdy se vysloveně obávají, aby jim miminko nezmrzlo. Opatrnost je samozřejmě namístě. Ale mnohem častěji se stává to, na co se většinou maminky moc neptají. V létě se miminko může poměrně snadno přehřát.

Když syn dostal novorozeneckou žloutenku, nijak mě to nepřekvapilo. Dcera ji měla taky a měla hraniční hodnoty bilirubinu stejně jako on. Rozdíl byl v tom, že dcera se narodila na jaře, a tak všichni předpokládali (mylně), že bude dostatek sluníčka a že tedy žloutenka brzy vymizí sama od sebe. Proto nikdo o svícení a inkubátoru nemluvil. U syna to...

Když se připravujete před porodem na kojení svého miminka, tak musíte vstřebat docela hodně nových informací. Také máte někdy pocit, že jste z nich spíš zmatená a že je to nějaká moc velká věda?

Kojencům a batolatům se stejně jako nám dospělým občas nevyhne nějaká ta infekce trávicího traktu. Největším úskalím u takové nemoci malého dítěte je to, že mu nedomluvíte, když odmítá tekutiny a léky. Také vám neumí říct, co ho bolí a jak se cítí. A tak ho celkem rychle může ohrozit dehydratace. Léčba je sice v rukou lékaře, ale vám jako ...

"Zřejmě jste ji zachránila před kapačkama." Těmi slovy mě pochválila naše dětská doktorka, když jsem jí vyprávěla o "epidemii", která nás postihla na dovolené. Moji holčičku vlastně zachránil můj selský rozum a KOJENÍ.