O dětech a mateřství

Na úvod upozorňuji laskavé čtenáře, že tento článek není psaný zdravotníkem a nemá sloužit jako zdravotnická rada. Jedná se pouze o zkušenost jedné rodiny s horečkami jednoho dítěte. Může být inspirací a možná i uklidněním ve vypjaté situaci, kterou febrilní křeče u dítěte nepochybně jsou.

Kojení prospívá zdraví dítěte. To skoro nikdo nezpochybňuje. O to víc mě zaráží, kolik lidí je přesvědčených, že kojení je potřeba co nejdřív ukončit. Ale to nemá žádnou logiku. Proč upírat dítěti něco, co je pro něj dobré?

Možná si, jako většina žen, podprsenky kupujete nerada. Často je to chození z obchodu do obchodu, spousta zkoušení a většina modelů nepasuje. Prostě nákup prádla je někdy dost pro zlost. Jindy byste to nakupování mohla i odložit, až budete mít náladu. Ale právě před porodem není zbytí a vhodné prádlo si prostě musíte jít koupit v pravý čas, i když...

O pád dítěte z postele jsem se začala víc zajímat, když mojí dceři byl necelý rok. Navštívily jsme kamarádku se stejně starým chlapečkem. Její syn byl velký a hodně pohyblivý, trochu si pospíšil a brzy chodil. A tak mi vyprávěla, jak ho nemůže nechat bez dozoru v postýlce, protože začal přelézat ohrádku a už i spadl na zem a...

Příroda je moudrá a tak zařídila, aby se miminko rozvíjelo přirozeně celkem samo. Každé zdravé dítě má velkou touhu dorozumět se s lidmi kolem sebe a objevovat svět. Ale má každé miminko k volnému a zdravému pohybu podmínky?

Šestinedělí je období, kdy se žena sžívá se svou novou rolí maminky. Zároveň se její tělo potýká s nebývalými hormonálními výkyvy a regeneruje po porodu. Novopečené maminky očekávají sladké chvíle štěstí s miminkem a většinou nejsou ani trochu připravené na realitu.

Těhotenství je období duševních i tělesných příprav na porod a péči o miminko. Některé fyziologické změny, které tyto přípravy provázejí, neminou žádnou nastávající maminku. Vlivem těhotenských hormonů dochází k rozvolnění vazivových tkání, uvolňují se svaly i kůže, rozšiřuje se pánev. Vše se podřizuje tomu, aby se do maminčina bříška a pánve vešlo...

Sudičky

01.09.2016

V pohádkách se vypráví o sudičkách, které se sešly nad kolébkou novorozence o půlnoci po jeho narození. Sudičky prorokovaly dítěti do budoucího života dobré i špatné vlastnosti a události. Jakkoli se to zdá jen jako báchorky, možná na nich něco pravdy bylo.